CARE AND WEAR

Verzorg jouw kleding op de beste manier met onze tips

KATOEN

Katoen is een natuurlijke vezel en een geweldig veelzijdig materiaal. De zaden aan de katoenplant groeien uit tot witte pluizige bollen en worden na de oogst tot fijn garen gesponnen. De vezels kunnen worden geweven of gebreid om comfortabele, ademende stoffen te produceren. Het is een sterk materiaal dat goed tegen hitte kan, maar kan daardoor ook krimpen. Katoen is zacht voor de huid, fijn om te dragen en heeft vocht absorberende eigenschappen. Het heeft een ademend vermogen en een groot gemak van onderhoud. Aangezien katoen een zeer gewild materiaal is zorgt de enorme productie voor een aantal problemen: katoen is vatbaar voor ziekten en dus wordt het vaak besproeid met pesticiden en insecticiden om deze ziektes te voorkomen. Organisch katoen en gerecycleerd katoen zijn meer duurzame opties om uit te kiezen en fijner voor je huid.

MOET IK MIJN KATOENEN KLEDINGWASSEN OF OPFRISSEN?

Eerlijk is eerlijk, van wassen worden je klerener niet mooier op, maar aangezien katoeneen absorberend vermogen heeft en vaakop de huid wordt gedragen hangt het vanmeerdere factoren af of je kledingstuk eenwasbeurt nodig heeft of dat je het even bij eenopen raam of buiten laat luchten. Bij vlekkenen onaangename geurtjes raden we aan jekledingstuk zo snel mogelijk te wassen.

KATOEN IN DE DROGER OF OP HET REK?

Wij raden het ten zeerste af om je mooiekatoenen items in de droger te doen.Kledingstukken hebben de neiging om flink tekrimpen en slijten onnodig. Ook komt de was erover het algemeen vrij gekreukt uit en dat geeftweer extra werk bij het strijken.Laat de was niet te lang in de wasmachinezitten. Schud elk kledingstuk voorzichtig uit entrek in model, daarna hang je de bovenstukkenzoveel mogelijk op een hanger en de rest opeen wasrek of aan een waslijn.De katoenen stukken, zoals pijamas, joggings,sportspullen, lakens en handdoeken kunnennatuurlijk zonder probleem in de droger,maar let op deze spullen kunnen natuurlijkóók krimpen.

KATOENEN KLEDING VAN GOEDE KWALITEITKOPEN BIJ LE MARAIS

Per fecte essentials of modische design itemsvervaardigd uit hoogwaardige kwaliteit katoenvind je bij Le Marais online. Al meer dan 20jaar werken we met betrouwbare merkenals No Man´s land, Closed, Bellerose etc dienaast kwaliteit, duurzaamheid ook hoog in hetvaandel hebben staan. Shop voor kwaliteit bijLe Marais!

KATOEN WASSEN: ZO PAK JE HE T AAN

Houdt er rekening mee dat katoenen kleding krimpt en ook kleur kan afgeven, vandaar dat we aanraden de eerste wasbeurten van je nieuwe item extra voorzichtig te zijn:

 • Sorteer je kleding op kleur
 • Terwijl je kleding binnenstebuiten draait controleer je zakken op vergeten spulletjes, deze zorgen in het algemeen voor ‘ellende’!
 • Vul je machine zo goed mogelijk, belangrijk is dat je bij een volle machine wel nog makkelijk een vuist ruimt hebt, zodat de was genoeg ruimte heeft om te bewegen en er geen zeepresten achterblijven.
 • Katoen was je over het algemeen op 30- 40 graden (katoenwas 60 ºC en katoenwas 90 ºC is bedoeld voor lakens, handdoeken en sportkleding)
 • Zit je machine aardig vol kies dan voor een eco-stand en heb je maar een paar stuks om te wassen kies dan eventueel voor een kort programma.
 • Gevoelige kleding kun je het beste op 800 toeren laten centrifugeren

KATOEN STRIJKEN: WELKE TEMPERATUUR ISHET BESTE?

Katoen kun je over het algemeen opvrij hogetemperatuur (150-200 ºC) strijken en stomen.Controleer altijd even voor de zekerheid hoeveelbolletjes onder het strijkijzer op het etiket staanen of het kledingstuk wel 100% katoen is! Vooralbij geweven katoen van blouses, jurken enbroeken vergemakkelijkt het strijkwerk als hetkledingstuk nog een beetje vochtig is.Katoen welk een soort glans heeft, zoveelmogelijk averechts strijken en op de nadeneen doek gebruiken zodat de naden nietdoordrukken. Even een strijkbeurt doetwonderen voor je kledingstuk!

WASMIDDEL, WASVERZACHTER & AZIJN

Vloeibaar wasmiddel is over het algemeen het handigste omdat je het zelf, of de nieuwere soort wasmachine, goed kunt doseren. Poeder lost niet altijd even goed op en laat dan resten op de kleding achter en pods houden niet zo van kreukhertellende of kortere programma`s. De TIP: wees zuinig met wasmiddel. Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Óók helpen we het milieu een handje als er minder schuim in het rioolwater terecht komt en verbruiken we minder water als er minder gespoeld moet worden om de zeep te verwijderen.

Wasverzachter is geen must. Het hoeft niet per se maar als je je was nog een beetje extra wilt laten opfrissen dan kun je een klein scheutje (een half dopje ongeveer) wasverzachter in het daarvoor bestemde bakje in de wasmachine doen. Dit wordt dan met het laatste spoelwater door je kleren gespoeld. Niet te veel erin doen want dan krijg je een laagje om je kleding waardoor je katoenen kledingstuk minder goed vocht opneemt. Sommige mensen vervangen wasverzachter voor witte azijn. Dat werkt net zo goed, ruikt ook fris en is minder belastend voor het milieu. Het voordeel hiervan is dat het bijna niks kost en je ontkalkt tegelijkertijd je machine. Een win-win situatie dus.

TIPS BIJ HET OPBERGEN

Na het dragen van het kledingstuk, controleerdan meteen op geurtjes en vlekken. Eenhardnekkige vlek is het beste zo snel mogelijkmanueel te verwijderen en daarna het stuk in dewasmachine te wassen.Hang je kledingstuk direct op de juiste hanger,laat ze indien nodig luchten of hang terug inde kast. Vouw de overige kledingstukken weernetjes op zodat bij een volgende draagbeurt jeer weer ongekreukt bij kunt lopen.

VEEL GESTELDE VRAGEN VERZORGING KATOEN

Kan katoen krimpen op 40 graden? Ja katoen zal bijna altijd een beetje krimpen bij de eerste wasbeurten. Tijdens het maken van het kledingstuk komt de stof onder spanning te staan. De hitte van wassen en drogen tast deze spanning aan, met krimpen als gevolg. Belangrijk daarom om vooral de eerste paar keer op 30 ºC te wassen en je spullen niet in de droger te gooien! Trek het vochtige kledingstuk terug in model voordat je het laat drogen.

Waar was je katoen op? Je mooie en favoriete katoenen kledingstukken was je het best op max. 30ºC en indien ze niet écht vuil zijn volstaat een fijnwas programma ook prima.

Hoe was je 100% katoen? Was het kledingstuk van 100% katoen de eerste keer met een koud wolprogramma of de instelling voor fijne was.

 • Was de eerste keer zonder wasmiddel.
 • Altijd binnenstebuiten.
 • Vervolgens wassen op een normaal programma op 30 graden, met een beetje wasmiddel.
 • Centrifugeren op lage stand, max. 800 toeren.
 • Haal de het kledingstuk zo snel mogelijk uit de wasmachine nadat het programma beëindigd is.
 • En tenslotte hang het netjes te drogen.