Katoenen kleding wassen en verzorgen


 • Katoen
 • Katoen is een natuurlijke vezel en een geweldig veelzijdig materiaal. De zaden aan de katoenplant groeien uit tot witte pluizige bollen en worden na de oogst tot fijn garen gesponnen. De vezels worden geweven of gebreid om comfortabele, ademende stoffen te produceren. Het is een sterk materiaal dat goed tegen hitte kan, maar kan daardoor ook krimpen. Katoen is zacht voor de huid, fijn om te dragen en heeft vocht absorberende eigenschappen. Het heeft een ademend vermogen en is gemakkelijk te onderhouden. Aangezien katoen een zeer gewild materiaal is zorgt de enorme productie voor een aantal problemen: katoen is vatbaar voor ziekten en wordt vaak besproeid met pesticiden en insecticiden om deze ziektes te voorkomen. Organisch katoen en gerecycleerd katoen zijn meer duurzame opties om uit te kiezen en fijner voor je huid.


 • Moet ik mijn katoenen kleding wassen of opfrissen?
 • Eerlijk is eerlijk, van wassen worden je kleren er niet mooier op, maar aangezien katoen een absorberend vermogen heeft en vaak op de huid wordt gedragen hangt het van meerdere factoren af of je kledingstuk een wasbeurt nodig heeft of dat je het even bij een open raam of buiten laat luchten. Bij vlekken en onaangename geurtjes raden we aan je kledingstuk zo snel mogelijk te wassen.

   

 • Katoen wassen: zo pak je het aan 
 • Houdt er rekening mee dat katoenen kleding krimpt en ook kleur kan afgeven, vandaar dat we aanraden bij de eerste wasbeurten van je nieuwe item extra voorzichtig te zijn: 


  1. Sorteer je kleding op kleur
  2. Terwijl je kleding binnenstebuiten draait controleer je zakken op vergeten spulletjes,

  deze zorgen in het algemeen voor ‘ellende’!

  1. Vul je machine zo goed mogelijk, belangrijk is dat je bij een volle machine wel nog makkelijk een vuist ruimte hebt, zodat de was genoeg ruimte heeft om te bewegen en er geen zeepresten achterblijven. 
  2. Katoen was je over het algemeen op 30ºC - 40ºC (katoenwas 60ºC en katoenwas 90ºC is bedoeld voor lakens, handdoeken en sportkleding)
  3. Zit je machine aardig vol, kies dan voor een eco-stand. Heb je maar een paar stuks om te wassen, kies dan eventueel voor een kort programma.
  4. Gevoelige kleding kun je het beste op 800 toeren laten centrifugeren. 


 • Wasmiddel, wasverzachter & azijn
 • Vloeibaar wasmiddel is over het algemeen het handigste omdat je het zelf, of de nieuwere soort wasmachine, goed kunt doseren. Poeder lost niet altijd even goed op en laat dan resten op de kleding achter en pods houden niet zo van kreukherstellende of kortere programma`s. 

  TIP: wees zuinig met wasmiddel. Te veel wasmiddel kan de vezels van katoenen kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Ook helpen we het milieu een handje als er minder schuim in het rioolwater terecht komt en verbruiken we minder water als er minder gespoeld moet worden om de zeep te verwijderen.


  Wasverzachter is geen must. Het hoeft niet per se maar als je je was nog een beetje extra wilt laten opfrissen kun je een klein scheutje (een half dopje ongeveer) wasverzachter in het daarvoor bestemde bakje in de wasmachine doen. Dit wordt dan met het laatste spoelwater door je kleren gespoeld. Niet te veel erin doen want dan krijg je een laagje om je kleding waardoor je katoenen kledingstuk minder goed vocht opneemt. 

  Sommige mensen vervangen wasverzachter door witte azijn. Dat werkt net zo goed, ruikt ook fris en is minder belastend voor het milieu. Het voordeel hiervan is dat het bijna niks kost en je ontkalkt tegelijkertijd je machine. Een win-win situatie dus. • Katoen in de droger of op het rek?
 • Wij raden het ten zeerste af om je mooie katoenen items in de droger te doen. Kledingstukken hebben de neiging om flink te krimpen en slijten bovendien onnodig. Ook komt de was er over het algemeen vrij gekreukt uit en dat geeft weer extra werk bij het strijken. 

  Laat de was niet te lang in de wasmachine zitten. Schud elk kledingstuk voorzichtig uit en trek in model, daarna hang je de bovenstukken zoveel mogelijk op een hanger en de rest op een wasrek of aan een waslijn.

  De katoenen stukken, zoals pyjamas, joggings, sportspullen, lakens en handdoeken kunnen natuurlijk zonder probleem in de droger, maar let op deze spullen kunnen natuurlijk óók krimpen.


 • Katoen strijken: welke temperatuur is het beste?
 • Katoen kun je over het algemeen op vrij hoge temperatuur (150-200ºC) strijken en stomen. Controleer voor de zekerheid hoeveel bolletjes onder het strijkijzer op het etiket staan en of het kledingstuk wel 100% katoen is! Vooral bij geweven katoen van blouses, jurken en broeken is het gemakkelijker strijken als het kledingstuk nog een beetje vochtig is.

  Katoen welk een soort glans heeft, zoveel mogelijk binnenstebuiten strijken en op de naden een doek gebruiken zodat de naden niet doordrukken.

  Een snelle strijkbeurt doet wonderen voor je kledingstuk!


 • Tips bij het opbergen
  1. Zien doet dragen! Hang je kledingstukken zoveel mogelijk in het zicht, zodat je in één opslag ziet wat je in de kast hebt hangen.
  2. Heb je niet veel ruimte in je kast, verdeel je garderobe dan in herfst-winter collectie en voorjaar-zomer collectie. Alles wat je hele jaar kunt dragen laat je in je kast.
  3. Bewaar geen kleding om te bewaren. Kleding bewaren ‘voor het geval dat je weer in de maat past’ of dat je een ‘miskoop’ het volgend seizoen wel gaat dragen is meestal een illusie!
  4. Zorg dat je kleding schoon is als je het in je kast hangt, anders krijg je problemen met motten.
  5. Hang je blouses, jasjes en jurken, geklede shirts op de juiste kleerhanger en je broeken en rokken op een broek-/rokhanger allemaal kijkend naar dezelfde richting en met dichtgemaakt knopen en ritsluitingen. 
  6. Vouw t-shirts (korte mouw bij korte mouw, lange mouw bij lange mouw) hemdjes, spijkerbroeken, en truien zoveel mogelijk op in nette stapels.

 • Veel gestelde vragen verzorging katoen
 • Kan katoen krimpen op 40 graden?
 • Katoen krimpt in veel gevallen bij de eerste wasbeurten. Tijdens het maken van het kledingstuk komt de stof onder spanning te staan. De hitte van wassen en drogen tast deze spanning aan, met krimpen als gevolg. Het is daarom belangrijk om de eerste wasbeurten op 30ºC te wassen en geen gebruik te maken van een droger. Trek het vochtige kledingstuk terug in model voordat je het laat drogen.


 • Waar was je katoen op?
 • Je mooie en favoriete katoenen kledingstukken was je het best op max. 30ºC en indien ze niet écht vuil zijn volstaat een fijnwasprogramma ook prima.


 • Hoe was je 100% katoen?
  • Was het kledingstuk van 100katoen de eerste keer met een koud wolprogramma of de instelling voor fijne was. 
  • De eerste keer zonder wasmiddel.
  • Altijd binnenstebuiten. 
  • Vervolgens wassen op een normaal programma op 30ºC graden, met een beetje wasmiddel. 
  • Centrifugeren op lage stand, max. 800 toeren. 
  • Haal de het kledingstuk zo snel mogelijk uit de wasmachine nadat het programma beëindigd is.
  • En tenslotte hang het netjes te drogen.


 • Katoenen kleding van goede kwaliteit kopen bij Le Marais
 • Perfecte essentials of modische design-items vervaardigd uit hoogwaardige kwaliteit katoen vind je bij Le Marais online. Al meer dan 20 jaar werken we met betrouwbare merken als No Man´s land, Closed, Bellerose, etc die naast kwaliteit ook duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Shop voor kwaliteit bij Le Marais!